Lär känna våra ledare: Monica!

För ett par veckor sedan var det Basket EM för Värpinge IF´s egenfostrade duo Adriana Camber och Anna Thomasdotter. En Västerduo som tränades av basketledaren Monica Raalas och under åren vann laget DM mästerskapet i sin åldersklass. Så vi fortsätter med artikelserien, lär känna våra ledare. Även på bloggen! (Vi presenterar även dem andra).
 

Monica, vart dök intresset för basket upp?
I Spanien var streetbasket väldigt populär så vi spelade det på rasterna bland annat. Sedan hade Spanien ett bra landslag som vann silver OS 1984 i Los Angeles. Där fick jag min favoritspelare Juan Antonio San Epifanio "Super Epi" som spelade i landslaget och FC Barcelona.

Hur länge har du tränat basket?
Själv började jag träna ordentligt (i ett lag) när jag var 16 år, 1988. Jag började coacha lag 1991.

Vad är det bästa med basket?
Det händer så mycket hela tiden, det är en tuff och snabb idrott. Tyvärr har idrotten fått stämpeln i Sverige att "man får inte röra varandra" pga. idrottslärare med dåliga basketkunskaper, vilket är helt felkatigt. Om man vill se en tuff idrott, gå till en riktig basketmatch så får man se :)

Hur spelar man bra basket?
För att spela bra basket räcker det inte med en bra spelare, alla på plan måste kunna basket för att lyckas. I fotboll och handboll kan man ofta "dölja" sämre spelare, sätta de på en kant så att de inte rör bollen så mycket, mm. I basket måste alla vara med eller så blir laget straffat.

Vad är det bästa råd du kan ge till flickor som vill nå lika långt med sin basket?
Träning och koncentration på träningarna, vilja att bli bättre, ta in tränarens instruktioner och öva. Träning ger färdighet. Men det absolut viktigast är att ha KUL, för då vill man fortsätta träna.

Till Värpinge IF

Kommentera här: